Ez a gomba ehető.
Kalap: 4-10 cm széles, szürkésfekete, feketésbarna, széle világosabb, vékony húsú, felülete száraz, feketés, gyapjas, kissé felálló pikkelyekkel.
Lemezek: fehéresszürkék, hasasak, kissé ritkán állók, élük fűrészes, többnyire feketés színű.
Tönk: hasonló színű, mint a kalap vagy világosabb, felületét feketés, felálló pikkelyek díszítik.
Hús: fehéres, színe nem változik; szaga jellegzetesen borsos, hasonló a kapotnyak (Asarum) gyökeréhez, megvágva gyengén lisztszagú; íze enyhe.
Spóra: elliptikus, 6-8 x 3,5-5 µm méretű.
Előfordulás: VII-XI; lomb- és fenyőerdőben, főleg hegyvidéken terem, hazánkban ritka gombafaj.
Étkezési érték: ehető, de ritka, ha megtaláljuk, hagyjuk termőhelyén! (!!!)
Hasonló fajok: párducpereszke, fenyő-pereszke, rózsáslemezű pereszke, bükki pereszke.
Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve
Tricholoma atrosquamosum (mycobank.org)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2014.11.23.).
2015.10.25 Bükk, Csanyik Fotó: Szilvásy Edit | 2015.10.25 Bükk, Csanyik Fotó: Szilvásy Edit | 2015.10.25 Bükk, Csanyik Fotó: Szilvásy Edit |
2015.10.25 Bükk, Csanyik Fotó: Szilvásy Edit | 2015.10.25 Bükk, Csanyik Fotó: Szilvásy Edit | 2014.10.04 Miskolc, Pannon-tenger Múzeum gombakiállítás Fotó: Szűcs Béla, határozás: Bathó Attila |
2010.10.02 Cserehát Fotó: Szilvásy Edit | 2010.10.02 Cserehát Fotó: Szilvásy Edit |