Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Olajbarna galambgomba
Kalap: 8-20 cm széles, borvöröses, bíborbarna vagy piszkos olívbarna, olívsárgás, gyakran többszínű, foltos vagy koncentrikusan, szemcsésen pigmentált, felülete matt.
Lemezek: először krémsárgásak, majd okkeresek.
Tönk: fehéres, főként a felső részén halványrózsás, lilásvöröses, ritkán teljesen fehér.
Hús: fehér, kemény állagú, enyhe ízű.
Előfordulás: júniustól októberig, lomb- és fenyőerdőben, különösen bükk, ritkán luc alatt, savanyú talajon. Hazánkban nem ritka.
Étkezési érték: ehető, de nem kellően átsütve gyomorpanaszokat okozhat. (!!!)
Hasonló fajok: az ízletes galambgomba (R.alutacea), a sárgalemezű galambgomba (R.romellii).
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2012.07.26 Bükk, Bánkút Fotó: Szilvásy Edit | 2012.07.26 Bükk, Bánkút Fotó: Szilvásy Edit | 2012.07.26 Bükk, Bánkút Fotó: Szilvásy Edit |
2009.07.17 Bükk Fotó: Magyar Józsefné | 2007.09.21 Ispánk Fotó: Szűcs Béla, határozás: M.D.Maggiora | 2006.09. Fotó: Zygmunt Augustowski |
2006.09. Fotó: Zygmunt Augustowski | 2006.08.21 Bükk, Pingyom Fotó: Szűcs Béla, Határozás: Dima Bálint |