Ez a gomba ehető.
Syn.: Ízletes nagy galambgomba
Kalap: 5-10-(15) cm, húsos, félgömb alakúból kiterülő, közepe bemélyedő; széle sokáig aláhajló; felszíne bársonyos; színe bíborvörös, barnásvörös, barnásibolya, mindig zöld vagy olív foltokkal.
Lemezek: sárgásak, középsűrűek, tönkhöz nőttek, féllemez nincs, vastagok és morzsolódók.
Tönk: 5-10 x max. 4 cm, zömök, kemény, hengeres vagy hasas, üregesedő, fehér, hosszanti ráncoltsággal, gyakran vöröses futtatással a bázisban.
Hús: fehér, puha, diószerű ízű, jó szagú.
Előfordulás: melegkedvelő lomberdőkben, főleg meszes talajon, júliustól októberig. Gyakori.
Spóra: 8-10 x 6,5-8,5 µm, gömbölyded, alig hálózatosan tüskés. Spórapora sárga.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: Az Olivaceinae csoport fajaival: Russula olivacea, Russula vinosobrunnea téveszthető össze.
Elkülönítő bélyegek:
- nagy termet
- fehér tönk, sokszor pirosas futtatással
- sárga, morzsolódó lemezek
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2017.07.26).
2017.07.23 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2017.07.23 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2017.07.23 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
2015.10.02 Bükk, Pereces, Újakna Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk |