Csak feltételesen fogyasztható!
Kalap: 4,5-6 cm; eleinte domború vagy szinte kupola alakú, hegyesen púpos, majd kiterül, de púpja akkor is megmarad, széle gyakran felhasad, felülete a csúcsán csaknem sima, széle felé finom barnás szálakkal borított, öregen gyakran sárgára színeződik.
Lemezek: fehéresek, halványszürkék, idősebb korban csaknem fehérek, olykor kissé sárgára színeződnek; meglehetősen sűrűk, csipkés szélűek.
Tönk: 2-5 cm; karcsú, általában egyenletesen vastag, hengeres, sima vagy szürkésfehér alapon fehér, majd sárgás vagy sárgásbarna csíkos.
Hús: vékony, fehéres, szürkés; szaga kellemetlen, dohos-lisztes, íze nem jellemző.
Spóra: nyújtott ellipszoid alakú, sima, 4,5-6 x 2,5-3,5 µm, nem amyloid. Spórapora fehér.
Előfordulás: nyár végétől késő őszig, tölgyesekben, gyertyános tölgyesek nyírfával, hársfával kevert állományaiban az erdő tisztásain, parkok fái alatt néha a tömött gyepben egyesével, de többedmagával, néha tömegesen nő.
Étkezési érték: feltételesen ehető (Rimóczi). (!!!)
Megjegyzés: a kúposkalapú pereszkétől (Tricholoma argyraceum) biztosan csak molekuláris vizsgálattal lehet elkülöníteni.
Forrás: Dr. Rimóczi Imre – Gombaválogató 8
Collins – Fungi Guide 2012
Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2020.01.11).
2022.10.21 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2022.10.21 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2022.10.21 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
2022.10.21 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2022.10.21 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2019.01.01 Sárvár, Csónakázó-tó Fotó: Benkő Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint |
2019.01.01 Sárvár, Csónakázó-tó Fotó: Benkő Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint | 2019.01.01 Sárvár, Csónakázó-tó Fotó: Benkő Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint |