Ez a gomba ehető.
Kalap: 6-12 cm átmérőjű, félgömb alakúból ellaposodó, nedvesen tapadós-ragadós, szárazon selymesen fénylő, umbrabarna, borvörös árnyalatú, a peremén az általános buroktól ibolyásan szálas.
Lemezek: keskenyek, sűrűn állók, a tönkhöz foggal illeszkedők, krémszínűből, fakó-okkeres rozsdabarnára színeződők, fiatalon néha a peremén halvány ibolyás kékek.
Tönk: 6-12 x 1,5-3 (5) cm, hengeres, néha bunkós, fehéres alapszínű, de a fehér pókhálós részleges burok alatt, főleg a tövénél ibolyáslila burokzónák maradnak.
Hús: vastag, kemény állományú, egységesen fehéres színű, öregen kissé okkeres, enyhén fanyar ízű, dohos földszagú.
Termőhely: bázikus és neutrális talajokon, lombos fák alatt fordul elő, főleg tölgy, de bükk, gyertyán és szelídgesztenye mikorrhizás partnereként is.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: Mikológiai Közlemények 2003. Vol.42. No. 1-2
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2014.09.16 Gömörszőlős Fotó: Szilvásy Edit | 2014.09.16 Gömörszőlős Fotó: Szilvásy Edit | 2014.09.16 Gömörszőlős Fotó: Szilvásy Edit |
2014.09.16 Gömörszőlős Fotó: Szilvásy Edit | 2014.09.16 Gömörszőlős Fotó: Szilvásy Edit | 2014.09.16 Gömörszőlős Fotó: Szilvásy Edit |
2014.09.16 Gömörszőlős Fotó: Szilvásy Edit | 2014.09.16 Gömörszőlős Fotó: Szűcs Béla | 2011.09.02 Zempléni hg., Újhuta Fotó: Szűcs Béla, határozás Dima Bálint |
2011.09.02 Zempléni hg., Újhuta Fotó: Szűcs Béla, határozás Dima Bálint | 2011.09.02 Zempléni hg., Újhuta Fotó: Szűcs Béla, határozás: Dima Bálint | 2010.10.08 Miskolc, MIGE Gombakiállítása Fotó: Kaposvári László, határozás: Vasas Gizella |