Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Kormoshúsú galambgomba
Kalap: 5-10 cm széles, fiatalon fehéres, majd szürkésfeketére vagy korombarnára színeződik, széle sokáig fehér marad, felülete matt.
Lemezek: krémfehéresek, rózsás-hússzínes árnyalattal, sűrűn állók.
Tönk: sokáig fehér, nyomáshelyeken feketedik.
Hús: vörösödés nélkül feketedik, a lemezei csípős ízűek.
Előfordulás: júniustól novemberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben, hazánkban ritka faj.
Étkezési érték: nem mérgező, de ritka, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén.
Megjegyzés: a var. inspida lemezei nem csípősek.
Hasonló fajok: a színváltó galambgomba lemezei fiatalon fehérek, a szenes-, a sötétedő- és a feketedő galambgomba húsa vörösödik.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |