Ez a gomba ehető.
Syn.: Csirkegomba, illatos szegfűgomba, közönséges szegfűgomba
Kalap: 2-5 cm, félgömb vagy kúp alakúból kiterülő, középen púpos; széle bordázott; felszíne sima, bőrszerű; színe nedvesen narancsokker, szárazon bőrszínű, higrofán.
Lemezek: ritkák, felkanyarodók, világos kalapszínűek, sok féllemezzel.
Tönk: 4-8 (10) x max 0,5 cm, hengeres, karcsú, erősen szíjas, felül kalapszínű, lefelé sötétedik, bázisa fehéresen molyhos.
Hús: fehéres, vékony, szíjas, jellegzetesen, erősen aromás szagú és ízű.
Termőhely és idő: mindenféle gyepen, réten, kertben májustól októberig, az alföldtől a hegyvidékig, helyenként seregesen.
Étkezési érték: ízletes csemegegomba. (!!!)
Megjegyzés: Összetéveszthető más, erdőben élő szegfűgomba fajokkal.
Elkülönítő bélyegei:
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() 2018.09.11 Csákberény Fotó: Finy Péter | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Herczeg Tímea levelezőnk |
![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() |