Ez a gomba NEM EHETŐ.
Termőtest: teljesen az aljzathoz simul, azzal szorosan összenő, legfeljebb papír vastagságú. Még a pereme sem képes felemelkedni. Felszíne sima, finoman szemcsés, fénytelen, szürke, ibolyás árnyalattal, máskor kékes, szürke. Szárazabb időben, vagy öregen kifakul, fehéres, vagy barnásszürke les. Széle fiatalon is mindig világosabb. Az idős termőtestek mozaikszerűen felrepedeznek, széttöredeznek, de akkor is szorosan tapadnak az aljzathoz. A fa korhasztásának kezdeti szakaszában vesz részt, később más terülő taplók veszik át a helyét.
Előfordulás: elhalt lombos fák kéreggel borított vagy már kérgét vesztett ágain jelenik meg. A bükk, a mogyoró és a fűz ágain gyakoribb. Egész évben találhatjuk, de friss termőtestei inkább tavasszal jönnek létre. Hegyvidéken, síkvidéken egyformán gyakori. Parkok, kertek, útsorfák, gyümölcsösök lehullott ágain is előfordul.
Étkezési érték: nem ehető.
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogaó 8
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó:Kaposvári László |
![]() Fotó: Kaposvári László |