Ez a gomba ehető.
Syn.: Gyakori nagyőzlábgomba
Kalap: 10-30 cm széles, halványbarnás, felülete pikkelyekkel borított..
Lemezek: fehérek, idősödve krémszínűek, szélesek, sűrűk, a tönk előtt gyűrűbe összenőttek.
Tönk: kígyóbőrszerűen mintázott, alja gumós, gyűrűszerű gallérja vastag, kettős szélű.
Hús: a kalapban vattaszerű, mogyoróillatú és -ízű.
Termőhely és idő: V-XI; erdőszélen, tisztásokon, mezőkön, hazánkban gyakori.
Étkezési érték: ehető, kiváló ízű gomba, legjobb rántva. A rostos, kemény tönköt ne használjuk fel. A kiterült kalapokat lehetőleg még a szedés napján készítsük el, mert tárolva gyorsan romlanak. (!!!)
Hasonló fajok: piruló őzlábgomba, karcsú őzlábgomba, tüskés őzlábgomba.
Megjegyzés: a zárt kalapú, fiatal példányok jellegzetesen dobverő formájúak, kiterülve esernyőre hasonlítanak.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Sajó-part közelében 2023.11.07 Alsózsolca, zártkert Fotó: Bátor Laca levelezőnk | 2018.11.07 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2017.10.05 Jászjákóhalma, homoki akácos Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk |
2017.10.05 Jászjákóhalma, homoki akácos Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk | Első őzláb fotónk idén a Bükkből 2017.07.18 Bükk Fotó: Miknyik József levelezőnk | 2016.10.28 Bükk, Csanyik, Erdei iskola Fotó: Lezsák Mónika |
2016.08.21 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2016.08.21 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2016.08.21 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
2014.09.06 Bükk, Létrás Fotó: Magyar Józsefné | 2014.07.23 Zubogy Fotó: Szűcs Béla | 2012.05.29 Pecel Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk |
2011.11.06 Taksony Fotó: Szilvásy Edit | 2010.10.02 Cserehát Fotó: Magyar Józsefné | 2008.10.11 Bükk, Jávorkút Fotó: Hodobay Sándor |
2008.08.17 Bükk, Sebesvíz Fotó: Hodobay Mária | 2008.08.06 Bükk, Hollóstető Fotó: Hodobay Mária | "Csecsemő" korban 2008.07.27 Ragály Fotó: Szűcs Béla |
2007.08.18 Bükk, Szentlélek Fotó: Kaposvári László | 2007.08.16 Bükkszentkereszt Fotó: Hodobay Mária | 2007.08.16 Bükkszentkereszt Fotó: Hodobay Mária |
2006.09.07 Cserehát-Hegymeg Fotó: Hodobay Mária |