Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Armillaria obscura, Armillaria polymyces
Kalap: 3-10 cm széles, húsbarna felületét sötétebb, letörölhető pikkelyek borítják.
Lemezek: fehéresek, idővel hússzínűek lesznek.
Tönk: a kalapnál kissé halványabb, sárgás, jól fejlett, fehéres, pelyhes gallér alatt szálas, pikkelyes.
Hús: szaga nem jellegzetes, nyersen kaparó ízű.
Előfordulás: szeptembertől novemberig, élő vagy elhalt fenyőfa anyagán vagy gyökerén, többnyire csoportosan terem; hazánkban helyenként gyakori.
Étkezési érték: ehető, de nyersen mérgező, hőlabilis méreganyagot tartalmaz, ezért legalább 20 percig süssük, főzzük. (!!!)
Hasonló fajok: gyűrűs tuskógomba, csoportos tuskógomba.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2020.11.03 Gummersbach Fotó: Horváth József levelezőnk | 2011.11.12 Kaposvár, Deseda tó környéke Fotó: Szilvásy Edit | 2011.10.08 Bükk, Sebes-víz Fotó: Szilvásy Dénes |
2011.10.08 Bükk, Sebes-víz Fotó: Szilvásy Edit | 2011.10.08 Bükk, Sebes-víz Fotó: Szilvásy Edit | 2010.10.02 Bükk Fotó: Kóta Lajos |
2010.10.02 Bükk Fotó: Kóta Lajos | 2010.10.02 Bükk Fotó: Kóta Lajos | 2007.10.03 Bükk, Kékmező Fotó: Tölgyesi Tamás, levelezőnk |
2007.10.03 Bükk, Kékmező Fotó: Tölgyesi Tamás, levelezőnk |