Ez a gomba ehető.
Syn.: Xerocomus communis, vörösszálas nemezestinóru
Kalap: kezdetben félgömb alakú, később domborúan kiterül, 30-80 mm átmérőjű. Fiatalon bársonyos, ráncos, később lecsupaszodik. Színe barna-bordó-rozsdabarna, idővel rózsaszínes. Csak szárazság esetén repedezik fel a kalapbőr, de soha nem jelentősen.
A csöves termőréteg sérülésre, nyomkodásra kékes-zöldre színeződik. Fiatalon sárga-olívzöld, vastagsága 4-10 mm, pórusai szabálytalanok, szögletesek.
Tönk: fiatalon sárga, majd vöröses, 30-70 mm hosszú, bázisát fehéres vagy sárgás micélium borítja.
Hús: sárga, levegőn enyhén sárgáskékre oxidálódhat. A tönk vágásfelületének alsó részén répasárga színű pontozottság látható. Íze és illata enyhe.
Spóra: sima, röviden elliptikus, 10,5-15 x 4,5-6,5 µm.
Előfordulás: melegebb erdőkben, többféle lombhullató fa alatt (hárs, nyír, tölgy).
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: http://www.houbareni.cz/houba.php?id=467
http://www.myko.cz/myko-atlas/Xerocomellus-engelii/
http://botany.cz/cs/xerocomellus-engelii/
Dr. Rimóczi Imre: Gombaválogató 9
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
A leírást a források alapján Szilvásy Edit készítette (2016.07.03.).
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
2017.08.23 Csévharaszt-Inárcs Fotó: Boros Lajos, ellenőrizte: Albert László | 2017.08.23 Csévharaszt-Inárcs Fotó: Boros Lajos, ellenőrizte: Albert László | 2017.08.23 Csévharaszt-Inárcs Fotó: Boros Lajos, ellenőrizte: Albert László |
Fotó: Szűcs Béla | Fotó: Szűcs Béla | Fotó: Szűcs Béla |
Fotó: Szilvásy Edit | Fotó: Szilvásy Edit | Fotó: Szilvásy Edit |
Fotó: Szilvásy Edit | Spórafotó: Szilvásy Edit | Fotó: Szilvásy Edit |
Fotó: Szilvásy Edit | Fotó: Kaposvári László | Fotó: Hodobay Mária |