Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 2-5 cm széles, narancsvörös, a közepén tűzpiros; domború, idősen kiterül, nagyrészt sima, vagy csak kissé szemcsés.
Lemezek: szabadon állók, fiatalon fehérek, később rózsaszínek, húsrózsásak; spórapor rózsaszín.
Tönk: 3-6 cm hosszú, max. 1 cm vastag, fehéres vagy sárgás, legalja rózsaszínes lehet, felszíne hosszában szálas, a micélium fehér vagy halványsárgás.
Hús: halványsárgás, ízetlen, szaga nem jellemző.
Előfordulás: VII-X, holt lombosfa-anyagon, esetleg fűrészporon. Az egész északi mérsékelt övben elterjedt, de mindenütt ritka faj.
Étkezési érték: nem ehető. Ha megtaláljuk, hagyjuk termőhelyén az erdő díszeként.
Hasonló fajok: nagyon jellegzetes gomba, más fajjal nem téveszthető össze.
Forrás: Cetto, Bruno - Der Grosse Pilzführer, 2. kötet
www.mushroomexpert.com
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: ifj. Kaposvári László | ![]() Fotó: ifj. Kaposvári László | ![]() Fotó: ifj. Kaposvári László |
![]() Fotó: Hörcsik Diána | ![]() Fotó: Hörcsik Diána | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Szűcs Béla |