Ez a gomba ehető.
Kalap: 2-6 cm széles, réz-, ibolyás- vagy bíborbarnás, olívszürkés, borvöröses, gyakran többszínű, idővel fokozatosan megsárgul, felülete sokáig fénylő, széle göröngyösen, fésűsen bordás.
Lemezek: fiatalon fehéres-krémszínűek, majd sárgulók.
Tönk: fehér, idősebben sárgásra színeződik.
Hús: fehér, sárguló, puha, enyhe ízű.
Előfordulás: júliustól októberig, lomb és fenyőerdőben, savanyú talajokon. Hazánkban nem gyakori gombafaj.
Étkezési érték: ehető, de étkezési értéke csekély, kímélendő gombafaj. (!!!)
Hasonló fajok: fényes galambgomba és többszínű galambgomba, a lányka-galambgomba (Russula puellula).
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2009.07.08 Cserehát, Ragály Fotó: Hodobay Mária | 2009.07.08 Cserehát, Ragály Fotó: Hodobay Mária | 2009.07.08 Cserehát, Ragály Fotó: Hodobay Mária |
2009.07.08 Cserehát, Ragály Foró: Hodobay Mária | 2009.07.06 Cserehát, Ragály Fotó: Hodobay Mária |