Ez a gomba NEM EHETŐ.
Termőtest: 1-1,5 cm-es, narancssárga, vagy világosabb sárga, hengeres, elhegyesedő vagy nyelvszerű, kocsonyás állományú testecskék.
Ott, ahol ezek létrejönnek, a hajtáscsúcs hamarosan elhal. Tartós esőben ezek lassan szétmosódnak, míg szárazabb időben cérnavékonyra töpörödnek.
A rozsdagomba kitartó, vastagfalú spórái keletkeznek ebben a kocsonyás, korallgombára emlékeztető halmazban. Az itt keletkezett kitartó spórák fogják létrehozni a gombának azt az újabb spóratípusát, amely főleg az almafát, de az almafélékhez tartozó vadkörte, galagonya, vagy fanyarka leveleit, fiatal hajtásait fogja fertőzni. A gomba e növényfajok leveleiben felhólyagzásokat és más torzulásokat okoz.
Ezért nem célszerű borókát telepíteni vagy megtűrni az almaültetvények közvetlen közelében.
Előfordulás: a borókák vékonyabb ágain áprilisban vagy májusban jönnek létre, sűrűn, egymás mellett.
Étkezési érték: nem ehető.
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 9
A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Márta Lukin levelezőnk | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Hodobay Mária |