Ez a gomba ehető.
Kalap: 4-10 cm széles, sárgásbarna, zsemlebarna, téglavöröses, felülete csupasz, sima, nedves időben nyálkás, csak a peremén lehetnek vélumfoszlányok.
Lemezek: sokáig kékes-ibolyások maradnak, végül az érett spóraportól fahéjbarnásak lesznek, sűrűn állók, a tönk előtt felkanyarodók.
Tönk: fehéres, karcsú, alja bunkós vagy répaszerű, felső részén a fiatalon fehéres vélum idővel világosokkeres gallérzónát alkot.
Hús: fehéres.
Előfordulás: júliustól októberig, fenyőerdőben, leginkább luc alatt, savanyú talajokon, középhegységekben, hazánkban helyenként nem ritka.
Étkezési érték: ehető, de ritka, ha megtaláljuk, hagyjuk termőhelyén. (!!!)
Hasonló fajok: kékeslemezű pókhálósgomba.
Megjegyzés: a zsemlebarna pókhálósgomba jellegzetessége, hogy lemezei sokáig lilás színűek, valamint tönkje és húsa idősebb korban is fehéres színű marad.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve.
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Kaposvári László, határozás: Dima Bálint | ![]() Fotó: Kaposvári László, határozás: Dima Bálint | ![]() Fotó: Kaposvári László, határozás: Dima Bálint |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Gortva Edit | ![]() Fotó: Gortva Edit |