Ez a gomba ehető.
Syn.: Agaricus edulis
Kalap: 3-15 (20) cm átmérőjű, pogácsaszerű, majd ellaposodik, közepe kissé bemélyedhet, széle sokáig begöngyölt. Fehéres, krémszínű, felülete sima vagy kissé pikkelyes.
Lemezek: sűrűn és szabadon állók, fiatalon hússzínűek, végül feketésbarnák, élük fehéres, kissé csipkézett.
Tönk: 4-15 cm hosszú, 1-6 cm vastag, a tövénél kissé elvékonyodhat, fehéres, kettős, gyengén rozsdásodó gallérja van, az egyik lelógó, a másik felfelé álló, bocskorszerű, az általános burok maradványa.
Hús: kemény, igen vastag, fehér, kellemes „csiperkeszagú" és -ízű.
Előfordulás: áprilistól novemberig, bolygatott helyeken, parkokban, útszélen növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: összetéveszthető a mérgező karbolszagú csiperkével és az ehető sziki csiperkével.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Demeter Gergő | ![]() Fotó: Demeter Gergő | ![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk |
![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Mészáros Gyula | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |