Ez a gomba ehető.
Kalap: 6-19 cm, domborúból kiterülő, közepe bemélyedhet; széle vastag, aláhajló; felszíne ragadós, később fényes; színe először fehéres, majd barnásokkeres vagy barnásvöröses.
Lemezek: halvány krémszínűek, öregedve húsokker árnyalattal, sűrűk, öregedve egyre ritkábbak, tönkhöz nőttek, sok kis féllemez van, sértésre nem feketedők.
Tönk: 4-9 x 2-4 cm, zömök, hengeres, kemény, fehér, korpás, sértésre vagy öregen barnás, később barnásszürke.
Hús: fehér, kemény, vastag, elvágva kissé vörösödik, majd szürkül, nem csíp, jellegzetes, nem meghatározható szagú.
Termőhely és idő: savanyú talajú fenyvesekben a síkvidéktől a hegységekig májustól októberig, gyakori.
Étkezési érték: ehető, de nem ízletes. (!!!)
Megjegyzések: A vörösödő- feketedő húsú Nigricantinae csoport más fajaitól az alábbiakban különbözik: sűrű, öregen egyre ritkább lemezek + nem csípős hús + fenyves élőhely + szürkülő, de nem feketedő hús.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |