Ez a gomba ehető.
Kalap: 11-13-(25) cm, félgömb alakúból domború, vastag, húsos széle sokáig begöngyölt, majd hullámos felszíne sima, bőrszerű, zsíros tapintású, kissé ragadós és rücskös színe világosbarnától sötétbarnáig terjed, némi vöröses beütéssel.
Tráma,termőréteg: szűk pórusú, felkanyarodó, fehérből olívsárga lesz, érintésre nem színeződik.
Tönk: 9-11 cm hosszú, 3-6 cm vastag, hasas, fiatalon gömb alakú is lehet, fehéres vagy világosbarna, hálózatos, a hálózat felül fehéres, lenn barnás.
Hús: fehér, kalapbőr alatt vöröses, tráma fölött sárgás, nem színeződik, fiatalon kemény, majd puha, jó ízű és szagú.
Termőhely és idő: hegy- és dombvidéki fenyvesekben késő tavasztól őszig. Tapasztalatok szerint Magyarországon ez a gomba elsősorban (hegyvidéki) bükkösökben terem, a források leírásaival ellentétben (Szerk.).
Étkezési érték: ehető, ízletes. (!!!)
Megjegyzések: Összetéveszthető az alakkör többi fajával: a vörös szín nélküli Boletus edulis, a molyhos kalapú, szintén vörös szín nélküli Boletus reticulatus és Boletus aereus fajokkal.
Jellemző bélyegei:
Forrás: TERRA.
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Kaposvári László |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Kaposvári László |