Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 4-12 cm átmérőjű, domború majd tölcséressé válik. Nedves időben ragadós és fénylő, szárazban viszont matt, a közepén sötét, a széle irányában pedig világos szürkésbarna színű.
Lemezek: vastagok és törékenyek, olykor könnyezők. Színük fiatalon fehéres, de hamarosan piszkos krémszínűvé, idős korra pedig barnás árnyalatúra változnak.
Tönk: 3-7 cm hosszú és 1,5-3 cm vastag, hengeres, aljánál elkeskenyedik. Először telt, később emeletesen üreges. Bőre kemény, kérges, fiatalon hamvas. Színe rendszerint szürkés, helyenként barnás, tövénél idős korban rozsdaszínű.
Hús: fiatalon kemény és tömör, elöregedve törékeny, a bőr alatt szürkéstől szürkésbarnáig változó színű.
Előfordulás: júniustól októberig, lombos és fenyőerdőkben, de mindenekelőtt tölgyesekben nő. A síkságtól a hegyvidékekig előfordul, de hazánkban nem gyakori faj.
Étkezési érték: étkezésre alkalmatlan.
Megjegyzés: kalapja szélének sugaras bordázottságáról, csípős ízéről és camambert sajtra emlékeztető kellemetlen szagáról ismerhető meg.
Forrás: Ladislav Hagara - Gombák képes enciklopédiája
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2015.09.11 Bükk, Pereces, Jónás-hegy Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk | 2009.07.12 Cserehát, Perecse Fotó: Hodobay Mária | 2009.07.12 Cserehát, Perecse Fotó: Hodobay Mária |
2008.07.03 Cserehát, Perecse Fotó: Hodobay Mária | 2008.07.03 Cserehát, Perecse Fotó: Hodobay Mária | 2008.07.03 Cserehát, Perecse Fotó: Hodobay Mária |
2006.08.23 Cserehát-Hegymeg Fotó: Hodobay Mária | 2006.08.23 Cserehát-Hegymeg Fotó: Hodobay Mária | 2006.08.23 Cserehát-Hegymeg Fotó: Hodobay Mária |