Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Neoboletus luridiformis s. auct., Neoboletus erythropus s. auct., céklatinóru
Kalap: 5-9(20) cm átmérőjű, félgömb alakúból sokáig domború, vastag, húsos széle sokáig aláhajló, a kalapbőr túlnő a trámán, felszíne molyhos, bársonyos színe egyenletes sötétbarna, ritkán barnásokker foltokkal.
Termőréteg: vastag, sárgászöld, érintésre kékül, pórus szűk, kárminvörös; felkanyarodóan tönkhöz nőtt.
Tönk: 7-9(15) cm hosszú, 3-4,5(5) cm vastag, vaskos, hengeres, de lehet hasas vagy hasasodó, sárga alapon kárminvörös pelyhes, főleg bázis felé.
Hús: sárga, vastag, tömör, vágásra azonnal intenzív sötétkék, majd elszíntelenedik, íz, szag nem jellemző.
Előfordulás: kizárólag savanyú talajú lombos és fenyőerdőkben, a dombvidéktől a magashegységekig, késő tavasztól késő őszig.
Étkezési érték: hőkezelés után ehető. (!!!)
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() 2023.06.10 Háromhuta Fotó: Molnár Rudolf | ![]() 2022.10.01 Háromhuta Fotó: Molnár Rudolf | ![]() 2021.07.30 Háromhuta Fotó: Molnár Rudolf |
![]() 2021.07.25 Háromhuta Fotó: Molnár Rudolf; molekuláris vizsgálat: Dima Bálint | ![]() 2021.07.25 Háromhuta Fotó: Molnár Rudolf; molekuláris vizsgálat: Dima Bálint | ![]() 2021.07.25 Háromhuta Fotó: Molnár Rudolf; molekuláris vizsgálat: Dima Bálint |
![]() 2021.07.25 Háromhuta Fotó: Molnár Rudolf; molekuláris vizsgálat: Dima Bálint | ![]() Gyűjtő, fotó: Dima Bálint, Nagy Angelina | ![]() 2019.09.29 Háromhuta Fotó: Molnár Rudolf |
![]() Fotó: Dima Bálint | ![]() Fotó: Szűcs Béla, Határozás: Dima Bálint |