Ez a gomba ehető.
Syn.: Ízletes tinóru, jóféle vargánya, úrigomba
Kalap: 5-25 (40) cm átmérőjű, kezdetben gömb alakú, majd kiterül, világos sötétbarna, gyakran foltos, felülete sima vagy kissé ráncos, nedvesen és öreg állapotban tapadós, ragadós.
Csöves rész: fiatalon szűk pórusú, a kalap húsáról könnyen lefejthető, eleinte fehér, majd zöldessárga, végül olívzöldes.
Tönk: 3-30 cm hosszú, 2,5-6 cm vastag, változatos alakú, a hengerestől a hasas formáig, fehéres, világosbarna, a tönk felső részén fehéres színű, hálózatos erezet látható.
Hús: vastag, eleinte kemény, idővel megpuhul, fehér, nem színeződő, a kalapbőr alatt rózsás-, húsbarna lehet, kellemes illatú, dióízű.
Előfordulás: júniustól októberig, csak savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. Jól szárítható. (!!!)
Megjegyzés: hasonlít hozzá a mérgező farkastinóru, kesernyés tinóru, a nem ehető epeízű tinóru és az ehető barna tinóru.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Kaposvári László |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Kaposvári László |
![]() Fotó: Zygmunt Augustowski | ![]() Fotó: Zygmunt Augustowski | ![]() Fotó: Zygmunt Augustowski |