Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Sárga szegfűgomba
Kalap: 0,5-2 cm átmérőjű, domború, lapos vagy konkáv, a közepe általában bemélyedő; széle bordázott, ráncos; felszíne sima; színe narancsbarna vagy aranybarna.
Lemezek: krémszínűek, majd okkerbarnásak, lefutók, középsűrűk.
Tönk: 1,5-3 cm hosszú, 0,1 cm vastag, hengeres, vékony, csoportos, felfelé szélesedhet. Krémszínű a kalap alatt, lefelé sötét narancsbarna lesz, bázisban sárga micéliummal.
Hús: barnás, vizenyős, vékony, íz és szag nem jellemző.
Termőhely és idő: mohás, korhadó fenyőtuskón a dombvidéktől a hegységekig, májustól októberig, elterjedt.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzés: jellegzetes megjelenése, színe miatt csak a Xeromphalina cornui fajjal téveszthető össze, mely mikrobélyegekben különbözik tőle.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Zygmunt Augustowski | ![]() Fotó: Zygmunt Augustowski |