Ez a gomba ehető.
Syn.: Molyhos nemezestinórú
Kalap: 5,5-10 cm, húsos, puha, félgömb alakúból kiterülő, széle fiatalon begöngyölt, felszíne erősen molyhos, ritkán repedező, színe változatos: olívsárga, sárgásokker, világos sárgásbarna, a repedésekben a hús sárga.
Tráma, termőréteg: vastag, tág pórusú, tönkhöz nőtt, sárga, öregen olív, nem színeződik.
Tönk: hengeres vagy nyomott, 5-9 x 0,5-2,5 cm, sárga vagy okkersárga, hosszanti bordázottsággal vagy nagyon megnyúlt szemű hálózattal.
Hús: puha, sárga, a tönk bázisában barnás, enyhén kékülhet, édeskés ízű, szag nem jellemző.
Termőhely és idő: mindenféle lombos és fenyőerdőben nyártól késő őszig.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzések: a nemezestinóruk egymástól való elkülönítése nehéz, sok átmeneti alak ismert, mikroszkópos bélyegekben is sokszor átfednek.
Jellemző bélyegei:
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() 2023.07.01 Bükk-hg., Csókás Fotó: Molnár Rudolf | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() 2016.08.01 Budai-hg., Szépvölgy Fotó: Albert László | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |