Ez a gomba ehető.
Syn.: Xerocomus badius; Boletus badius; Barna nemezestinóru
Kalap: 4-10 (15) cm átmérőjű, félgömb alakú, domború, végül ellaposodik. Gesztenye, csokoládé- vagy vörösbarna színű, fiatalon hamvas, majd csupasz, kissé ragadóssá válhat, különösen nedves időben.
Csöves rész: kissé tág pórusú, fakósárga, majd olívzöldes lesz, nyomásra kékül.
Tönk: 5-9 cm hosszú, 1-3 cm vastag, hengeres, de lehet hasas is, világosbarna, barnás, vörösbarnás, hamvas felületű.
Hús: vastag, fehéres, halványsárgás, vágásra többé-kevésbé kékül, szaga, íze kissé gyümölcsszerű.
Előfordulás: júniustól októberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, helyenként gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: az ehető gesztenye üregestinóruval, ízletes vargányával és a nem ehető epeízű tinóruval téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |