Ez a gomba ehető.
Syn.: Tricholoma gausapatum, Tricholoma mymomyces, rákízű pereszke
Kalap: 2-10 cm átmérőjű, fiatalon kúpos, majd kiterül, de közepe többnyire kúpos marad, a pereme behasadozhat. Világos- vagy sötétszürke, szürkésbarna, felülete nemezes, finoman szálas, pikkelyekkel borított.
Lemezek: foggal a tönkhöz nőttek, szürkésfehérek, majd halvány hamuszürkések.
Tönk: 3-8 cm hosszú, 0,5-1,5 cm vastag, hengeres vagy lefelé vékonyodó, fehéres vagy szürkés, felülete finoman szálas.
Hús: vékony, törékeny, fehéresszürke, szürke, szaga nem jellegzetes, íze kissé csípős.
Előfordulás: szeptembertől novemberig (néha tavasszal és nyár elején is) kéttűs fenyő (erdei- és feketefenyő) alatt növő, gyakran tömegesen megjelenő faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: a mérgező csillagspórás susulykával, párducpereszkével, a nem ehető széleslemezű fülőkével és az ehető sárguló pereszkével téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() | ![]() | ![]() |