Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 6-10 (13) cm átmérőjű, húsos, kúpos, félgömb alakúból domború, később kiterülő, púpos vagy nem. Széle aláhajló, felszíne apró rásimuló pikkelykés, fiatalon sima, színe sötétbarna vagy vörösbarna.
Lemezek: sűrűk, pereszkefoggal lefutók, krémfehérek, öregen barnásan foltosodnak.
Tönk: 6-9 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag, hengeres, lefelé vastagodhat, görbülhet, felül fehér, lefelé kalapszínű szálakkal vagy pikkelyekkel fehéres alapon.
Hús: vastag, rostos, fehér, kalapbőr alatt barnul, lisztszagú, lisztes-kesernyés ízű.
Előfordulás: fenyvesekben, főleg erdei fenyő alatt, savanyú talajon, szeptembertől novemberig.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzés: étkezési értéke nem ismert, íze miatt valószínűleg nem ehető. Összetéveszthető a gyapjas kalapú szakállas pereszke és a hasonló, de ízetlen, szagtalan rőt pereszke fajokkal.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2010.11.01 Pilis hegység, Budakalász Fotó: Szilvásy Edit | 2008.10.08 Kisgyőr Fotó: Szűcs Béla | 2008.10.08 Kisgyőr Fotó: Szűcs Béla |
2007.10.08 Cserehát Fotó: Hodobay Mária | 2007.10.08 Cserehát Fotó: Hodobay Mária | 2007.10.08 Cserehát Fotó: Hodobay Mária |