Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 7-10 cm, húsos, domborúból kiterülő; széle sokáig begöngyölt, erősen bordás; felszíne sima; színe fehéressárga, fehéres bézs, krémszínű, világosbarnás, majd sárgásbarna.
Lemezek: sűrűk, pereszkefoggal lefutók, krémszínűek, öregen barnásan pettyezettek.
Tönk: 5-10 x 2,5-3,5 cm, hengeres, sima, a kalap alatt fehéren szemcsézett, lefelé kalapszínű.
Hús: kemény, fehér, gyümölcsös szagú, kesernyés ízű.
Termőhely és idő: melegkedvelő lomberdőben, júniustól októberig, hazánkban nem gyakori.
Spóra: spórapora fehér, spórája 4,5-5,5 x 3,5-4,5 µm, majdnem gömb alakú vagy ovális, sima.
Étkezési érték: Nem ehető.
Megjegyzés: Összetéveszthető a kalapján rózsás árnyalatú Tricholoma roseoacerbum fajjal.
Elkülönítő bélyegei:
- begöngyölt, bordás kalapszél
- jellegzetes színű termőtest
- pettyes lemezek.
Forrás: TERRA
Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a források alapján Szűcs Béla szerkesztette (2014.10.20.).
2014.10.21 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2014.10.21 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2014.10.21 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
2014.10.21 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2014.09.28 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2014.09.28 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
2014.09.28 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |