Ez a gomba ehető.
Syn.: Suillus elegans, sárga vajgomba, sárgagyűrűs fenyőtinórú
Kalap: 4-10 cm átmérőjű, fiatalon gömbölyded, közepén néha kissé púpos, majd kiterül. Halvány citromsárga, sárgásbarna színű, felülete nedvesen nyálkás, ragadós, bőre könnyen lehúzható.
Csöves rész: tönkhöz nőtt vagy enyhén lefutó, szűk pórusú, fiatalon citrom-, krómsárga, idősen sárgásbarna, nyomásra barnuló.
Tönk: 4-10 cm hosszú, 1-1,5 cm vastag, hengeres, a sárgás gallérzóna felett hálózatos, eres, alatta a burokmaradványoktól kissé gyapjas, nedves időben ragadós.
Hús: fiatalon kemény, de hamar megpuhul, világos aranysárga, nyomásra nem színeződő, gyümölcsillatú, édeskés ízű.
Előfordulás: júniustól októberig, vörösfenyők alatt növő gombafaj.
Étkezési érték: ehető. A kalapbőrt ajánlott lehúzni. (!!!)
Megjegyzés: mérgező gombafajjal nem téveszthető össze. A többi ehető ragadós kalapú tinórutól (szemcsésnyelű fenyőtinóru, rózsástövű fenyőtinóru, tehéntinóru) a termőhelye különíti el.
Forrás: Albert-Vasas-Locsmándi - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Szűcs Béla |