Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 3-8 cm átmérőjű, kezdetben félgömb alakú, majd domború, végül kiterül, kissé púpos. Kékeszöld, szürkészöld, idősen sárgásra kifakul, felülete nyálkás, ragadós, a széle felé fehéres, szakadozott pelyhekkel díszített.
Lemezek: tönkhöz nőttek, fiatalon kékeszöldesek, később ibolyásszürkék, végül bíborbarnák, élük fehéres, pillázott.
Tönk: 5-10 cm hosszú, 0,5-1 cm vastag, hengeres, alja sokszor kiszélesedő, gyakran fehéres micéliumzsinórban folytatódik. A kalapnál világosabb, kékeszöldes színű, a gyenge, hártyás, fehéres - néha a spóraportól barnára színezett - gallér felett csupasz, a gallér alatt fehéres pikkelyekkel borított.
Hús: puha, törékeny, gyengén retekszagú és -ízű.
Előfordulás: augusztustól novemberig, lomb- és fenyőerdők avarjában növő, gyakori gombafaj.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzés: összetéveszthető a halálosan mérgező gyilkos galócával.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Bodnár Péter levelezőnk |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Soltész Róbert | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hegedüs Ferencné |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |