Ez a gomba ehető.
Syn.: Ráncostönkű galambgomba
Kalap: 5-12cm, félgömb alakúból domborún át kiterülő, közepe mindig bemélyedő; széle aláhajló, öregen ráncolt; felszíne kissé ragadós, később száraz, lehet finoman sugarasan ráncolt; színe hússzínű, okkervörös, szürkésvörös, zöld nélkül, általában a közepe világosabb.
Lemezek: krémszínűek, sűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez nincs, öregen okkeresen foltosodnak.
Tönk: 3-6 cm hosszú, max. 2 cm vastag, hengeres vagy lefelé keskenyedő, üregesedő, fehér, hosszant ráncolt, lehet rózsásan futtatott, öregen sárgásan vagy barnásan foltosodik.
Hús: fehér, kemény, öregen törékeny, elvágva rozsdásan foltosodhat, kellemes diószerű ízű és szagú.
Termőhely és idő: főleg lomberdőkben, májustól októberig, elterjedt, nagyon gyakori.
Étkezési érték: ehető, ízletes. (!!!)
Megjegyzés: Nehezen azonosítható egyértelműen, főleg a Heterophyllinae csoport többi fajával téveszthető.
Elkülönítő bélyegei:
A Russula mustelina (sárgásbarna kalap) és a Russula heterophylla (zöldes kalap) fajjal téveszthető össze.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Molnár Rudolf |
![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Kaposvári László |
![]() Fotó: Szűcs Béla, Határozás: Dima Bálint |