Ez a gomba ehető.
Kalap: 3-6 cm széles, változatos, többnyire élénk színű, vöröses, ibolyás-, bíbor- vagy borvörös, de rézbarnás is lehet, közepe gyakran sötétebb, vagy olívszínű, felülete fénylő, széle többnyire bordás.
Lemezek: idővel okkeresek.
Tönk: fehér, alja felé gyakran rozsdavöröses árnyalatú.
Hús: fehér marad, viszonylag puha, idősebb korban néha édeskés illatú, enyhe ízű.
Előfordulás: júliustól októberig, lomb- és fenyőerdőben, különösen nyír alatt, erősen savanyú, nedves talajokon, nálunk ritka faj.
Étkezési érték: bár ehető, de ritka, ha rábukkannánk, hagyjuk termőhelyén! (!!!)
Hasonló fajok: az illatos galambgomba (R. odorata) a többszínű galambgomba (R.nauseosa).
Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Magyar Józsefné |