Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Russula sanguinaria
Kalap: 3-10 cm, húsos, félgömb alakúból kiterülő, közepe lehet bemélyedő; széle öregen bordás; felszíne síkos; színe piros, vérpiros vagy kárminpiros.
Lemezek: okkeresek, sűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez nincs, a kalap szélén élük kalapszínű lehet.
Tönk: 3-7 cm hosszú, max. 3 cm vastag, robusztus, hengeres, üreges, hosszant ráncolt, élénk kalapszínű teljes egészében.
Hús: fehér, sárgulhat, csípős ízű, szag gyümölcsszerű.
Termőhely és idő: fenyvesekben, júliustól októberig, inkább hegyvidéki, nem gyakori.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzések: A Russula sardonia, Russula torulosa, Russula queletii és Russula fuscorubroides fajoktól a bíbor szín hiánya különíti el.
Elkülönítő bélyegek:
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Soltész Róbert | ![]() Fotó: Soltész Róbert |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szűcs Béla, határozás: M.D.Maggiora |