Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Olajbarna galambgomba
Kalap: 8-20 cm széles, borvöröses, bíborbarna vagy piszkos olívbarna, olívsárgás, gyakran többszínű, foltos vagy koncentrikusan, szemcsésen pigmentált, felülete matt.
Lemezek: először krémsárgásak, majd okkeresek.
Tönk: fehéres, főként a felső részén halványrózsás, lilásvöröses, ritkán teljesen fehér.
Hús: fehér, kemény állagú, enyhe ízű.
Előfordulás: júniustól októberig, lomb- és fenyőerdőben, különösen bükk, ritkán luc alatt, savanyú talajon. Hazánkban nem ritka.
Étkezési érték: ehető, de nem kellően átsütve gyomorpanaszokat okozhat. (!!!)
Hasonló fajok: az ízletes galambgomba (R.alutacea), a sárgalemezű galambgomba (R.romellii).
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szűcs Béla, határozás: M.D.Maggiora | ![]() Fotó: Zygmunt Augustowski |
![]() Fotó: Zygmunt Augustowski | ![]() Fotó: Szűcs Béla, Határozás: Dima Bálint |