Ez a gomba ehető.
Kalap: a közepétől a széle felé ráncos, göröngyölt. Száraz időben deres és berepedezhet, ettől előtűnik a vörösesibolyásra színeződött kalaphús. Kalapjának közepe csaknem okkeresre is fakulhat. Bőre a kalap közepéig lehúzható.
Lemezek: sűrűn állók, nagyon törékenyek, váltakozó hosszúságúak, a tönkhöz közel egymást keresztezhetik, előbb fehéres krémszínűek, majd halvány krémsárgák.
Tönk: rövid, egyenletesen vastag, fehér, de foltos, a lila, a sárgásbarna és kalap színének változatos árnyalataival. Kemény tapintású, bár belül csövesedő.
Hús: fehér, kalapbőre alatt, illetve tönkjének kérge alatt színeződik. Kemény, törékeny, illata nincs. Íze kellemes, de az idősebb példányok lemezei kissé csípős mellékízűek.
Előfordulás: hegyvidéki tölgyesek, gyertyános-bükköseink gyakori gombája.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 4
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |