Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 5-15 (20) cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd domború, végül kiterül, közepe kissé benyomottá válik. Sárgásbarna, sárgásokker, okkerbarna színű, felülete nedvesen erősen nyálkás-ragadós, széle göröngyösen-fésűsen bordázott.
Lemezek: a tönkhöz nőttek, sűrűn állók, piszkos krémszínűek, élükön fiatalon színtelen, apró cseppecskék láthatók, amelyek beszáradva barna foltokat hagynak.
Tönk: 5-10 cm hosszú, 1-3 cm vastag, hengeres, töve lekerekített, emeletesen üreges, fehér színű, gyakran rozsdafoltos, fogásra barnuló.
Hús: törékeny, fehéres, a levegőn barnuló, kellemetlenül büdös, égetően csípős ízű.
Előfordulás: júliustól októberig, lomb- és fenyőerdőben, helyenként tömegesen növő, szárazságtűrő, gyakori gombafaj.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzés: könnyen felismerhető, más gombafajjal nem téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() 2023.07.01 Bükk-hg., Csókás Fotó: Molnár Rudolf | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Szűcs Béla |