Ez a gomba ehető.
A kalap 5-12 cm átmérőjű, jellemzően világoszöld vagy halvány olajzöld háttérben nagyon változatos színárnyalatok tarkítják (ibolya, bíbor, rézvörös, barna). Hajlamos okkersárgás foltosodásra is.
A lemezek inkább távolállók, krémszínűek majd narancssárgák.
Tönk: 4-7 x 1-2 cm, puha (összenyomható), fehéres-sárga színű.
Húsa fehér-sárgába hajló. Íze édeskés, szaga kellemes.
Élőhelye: gyertyánfák alatt, korai megjelenésű.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: Le guide des champignons France et Europe / Guillaume Eyssartier - Pierre Roux
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a forrás alapján Szilvásy Edit készítette (2015.07.14.).
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Horváthné Ottlecz Judit | ![]() Fotó: Horváthné Ottlecz Judit | ![]() Fotó: Pozsgai Zsolt levelezőnk |
![]() Fotó: Pozsgai Zsolt levelezőnk | ![]() 2024.06.15 Csapod Fotó: Pozsgai Zsolt levelezőnk | ![]() 2024.06.15 Csapod Fotó: Pozsgai Zsolt levelezőnk |
![]() 2024.06.15 Csapod Fotó: Pozsgai Zsolt levelezőnk | ![]() 2024.06.15 Csapod Fotó: Pozsgai Zsolt levelezőnk | ![]() Fotó: Szűcs Béla, határozás: Albert László |