Ez a gomba ehető.
Syn.: Russula aurata
Kalap: 4-8 cm széles, élénkvörös, aranysárga, vagy narancsvörös, kisebb-nagyobb, élénk- vagy aranysárga foltokkal, felülete fénylő, széle idősen kissé röviden bordás.
Lemezek: fiatalon fehéresek, majd halványsárgák, éretten élük gyakran feltűnően aranysárga színű.
Tönk: fehér, néha krómsárga árnyalatú.
Hús: fehér, a kalapbőr alatt citrom- vagy krómsárga (hasonlóan a légyölő galócához), fiatalon viszonylag kemény, enyhe ízű.
Előfordulás: júniustól októberig, lomb- és fenyőerdőben, különösen tölgy, de luc alatt is terem. Hazánkban nem gyakori.
Étkezési érték: ehető, nagyon finom gomba, de nem gyakori, kíméletre szorul. (!!!)
Hasonló fajok: a hánytató galambgomba lemezei fehérek, égetően csípős ízű.
Megjegyzés: az aranyos galambgomba leginkább aranysárga lemezeiről ismerhető fel.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Barbara Piech | ![]() Fotó: Barbara Piech |
![]() Fotó: Barbara Piech | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária |