Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Ptychoverpa bohemica
Süveg: 2-4 cm magas, 1-5 cm átmérőjű, harang alakú, csúcsa tompa, lekerekített, csak a csúcsán kapcsolódik a tönkhöz. Felülete hosszirányban erősen ráncolt, redős, széle fiatal korban érinti a tönköt, idősen felhajló lehet. Sárga, sárgásbarna vagy vörösbarna színű.
Tönk: 5-15 (20) cm hosszú, 1-3 cm vastag, hengeres vagy lefelé vastagodó, fehéres, sárgás színű, felülete sima, sokszor apró, sárgás, sárgásbarna szemcsék díszítik, belseje vattás, majd üregesedő.
Termőréteg: a süvegrész redős, ráncolt felületét borítja.
Hús: törékeny, nedvdús, fehéres színű, szagtalan és ízetlen.
Előfordulás: márciustól áprilisig, lombos erdők talaján, bokros, nedves területen növő, helyenként gyakori faj. A legkorábban megjelenő kucsmagombánk.
Étkezési érték: ehető, de könnyen romlik és nyersen fogyasztva allergiát okozhat. (!!!)
Megjegyzés: összetéveszthető a mérgező redős papsapkagombával és az ehető fattyú kucsmagombával.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() 2017.04.08 Sárospatak, Berek Fotó: Leskó Gáborné levelezőnk | ![]() Fotó: Sulyok László levelezőnk | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() 2013.04.07 Hatvan közelében Fotó: Mike Attila, levelezőnk | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi | ![]() Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Szűcs Béla |