Ez a gomba ehető.
Kalap: 2-6 cm széles, nedvesen halványokkeres vagy mézsárga, higrofán, gyorsan kifehéredik, felülete gyakran sugarasan ráncos, múlékony, fehér pelyhes, szélén sokáig látható vélummaradványokkal.
Lemezek: fiatalon fehéresek, majd lilásbarnásak, végül bíborbarnásak lesznek, élük fehéres.
Tönk: fehéres, kissé szálas, majd csupasz, gallér nélküli, üreges.
Hús: porhanyós, törékeny.
Előfordulás: áprilistól novemberig, elhalt lombos fán, talajon faanyag közelében, seregesen vagy csoportosan, hazánkban nagyon gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, de törékeny, étkezési szempontból értéktelen gomba. (!!!)
Hasonló fajok: a barna porhanyósgomba kifakult példányai.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Szűcs Béla, határozás: M.D.Maggiora |