Ez a gomba ehető.
Syn.: Armillaria rickenii, Floccularia rickenii, akác pikkelyespereszke
Kalap: 5-12 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik, végül kissé bemélyed. Széle sokáig begöngyölt, felületét fehéres alapon többé-kevésbé koncentrikusan elhelyezkedő, citromsárgás, okkersárgás, sárgás, kúp alakú pikkelyek, szemölcsök borítják.
Lemezek: a tönkhöz foggal illeszkednek, sűrűn állók, fehéresek, krémszínűek.
Tönk: 2-6 cm hosszú, 2-5 cm vastag, zömök, vaskos, gumós, fehéres alapszínű, a pelyhes, múlékony, gallérszerű öv felett csupasz, alatta okkeres, sárgás, pikkelyes zónákkal.
Hús: vastag, fehéres, sárgás, lisztillatú és -ízű.
Előfordulás: májustól októberig, akácosban, többnyire homokos talajon növő, nem gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: termőhelye és jellegzetes külseje alapján könnyen felismerhető, legfeljebb a mérgező citromgalócával téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Cercopemyces rickenii (Bohus) Dima & L. Nagy, Index Fungorum 210: 1 (2015)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2016.07.31 Csévharaszt Fotó: Ölvedi István levelezőnk | 2016.07.31 Csévharaszt Fotó: Ölvedi István levelezőnk | 2016.07.31 Csévharaszt Fotó: Ölvedi István levelezőnk |
2014.07.28 Gödöllői-dombság Fotó: Varju Sándor levelezőnk | 2010.05.24 Taksony Fotó: Szilvásy Edit | 2010.05.24 Taksony Fotó: Szilvásy Edit |