Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Lentinus strigosus
Kalap: fiatalon világos hússzínű, majd okkersárgás, csaknem fehéresre fakul. Széle sokáig begöngyölt, aláhajló, feltűnően borostás.
Lemezek: keskenyek, sűrűn állók, mélyen lefutók. A fiatal termőtest kalapján, lemezein néha igen gyenge lilás árnyalat is feltűnhet.
Tönk: többnyire oldalt álló, rövid.
Hús: fehéres, bőrszerű, előbb lisztízű, majd égetően keserű.
Előfordulás: lombos fák elhalt ágain, tuskóin találhatjuk csoportjait, szinte egész évben. Májustól kezd teremni, késő őszig fejlődnek az új termőtestek, amelyek kissé összeszikkadva érik meg a következő tavaszt. Kedveli a meleg, napos termőhelyeket. A szárazságot is jól bírja, mert egyrészt a fában raktározódó nedvességet használja, másrészt erősen szöszös, filces kalapja, tönkje nehezebben veszíti el víztartalmát, mint más gomba.
Étkezési érték: nem ehető.
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 5
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | ![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi | ![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Koszka Attila |