Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 1-2 cm átmérőjű, kúp alakúból kúposan domború, közepén gyakran púppal, széle fogazott, felszíne sima vagy sugarasan bordázott, nyálkás. Színe fehéres vagy krémszínű, a közepe felé citromsárgába vált, lehetnek rajta barnás árnyalatok.
Lemezek: középsűrűk, fehérek vagy krémszínűek, tönkhöz nőttek vagy foggal lefutók.
Tönk: 3-6 (8) cm magas, 0,1-0,3 cm vastag, csoportos vagy magányos, hengeres, karcsú, görbülhet, citromsárga, később fakóbb sárga, finoman korpázott, először a teljes felszín, később csak a csúcs, nyálkás.
Hús: fehér, vékony, lisztes, retekszerű szagú, íz nem jellemző.
Előfordulás: lombos és fenyőerdőkben, talajon, lombos és fenyőtuskón, mohában, júniustól októberig.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzés: más sárgatönkű kígyógomba fajoktól a nyálkás kalapja és tönkje különíti el.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |