Csak feltételesen fogyasztható!
Süveg: gödörkés és azokat egymástól szabálytalan lefutással elválasztó bordái oly sűrűek, hogy szinte nem látni a gödörkék alját. A süveg belseje egyetlen üregű.
Tönk: gyakran rövid és vastag. Felszíne nem oly sima, mint az ízletes kucsmagombáé, hanem durván bordázott, árkolt, gödrös. Daraszerű, a süveghez közelebb lisztszerű szemcsék sűrűn borítják, melyek idősebb korban sokkal sötétebb színűek, mint maga a felszín. A tönkben lefelé több üreg keletkezhet, ami a többi kucsmagombára nem jellemző.
Hús: vastag, fehér, fehéres, szürkés, kellemes illatú és ízletes.
Előfordulás: az Alföld cserjés vagy szinte fátlan pusztáin terem, de a dunántúli dombvidék alacsony gyepjében is előfordul, löszös vagy agyagos talajon. Az orosz és ukrán pusztákról húzódhatott hazánkba, tőlünk nyugatabbra nem ismert. Csak tavasszal terem, mint a többi faj a kucsmagombák nemzetségében. Ritka faj.
Étkezési érték: csak feltételesen ehető, alaposan meg kell főzni, sütni. (!!!)
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 6
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Szerkesztői megjegyzés: előfordulása rendszeres hazánk más, megfelelő talajú és környezetű tájain is. (Szűcs Béla 2016.04.01).
2022.04.22 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2022.04.12 Dunakeszi Fotó: Süveges Lajos levelezőnk | Pusztai sötétbarnában... 2018.04.08 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
Fiatal példány 2018.04.04 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | Sziámi 2016.04.01 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2016.03.19 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
2013.04.21 Bükk hg. Fotó: Szilvásy Edit | 2013.04.21 Bükk hg. Fotó: Szilvásy Edit | 2013.04.21 Bükk hg. Fotó: Szilvásy Edit |
2013.04.14 Budakeszi Fotó: Szilvásy Edit | 2009.04.13 Budai hegyek Fotó: Szilvásy Edit | 2008.04.19 Miskolc, Gombaismerői tanfolyam Fotó: Kassai József |
2008.04.11 Budai hegyek Fotó: Szilvásy Edit | 2008.04.06 Budai hegyek Fotó: Szilvásy Edit | 2004.04.14 Biatorbágy, Páty-völgy Fotó: Koszka Attila |