Ez a gomba ehető.
Syn.: Sötétlábú pereszke, változékony lágypereszke, változékony pereszke
Kalap: fiatalon domború, kiterülve akár 15 centis is lehet, közepén gyenge púppal. Kissé nedvszívó, sima, zsírfényű kalapbőre előbb feketésbarna, majd széle felé kifakul.
Lemezek: sűrűek, fehérek, öregen halványbarnás krémszínűek.
Tönk: lefelé szélesedő és sötétedő, hosszanti szálas.
Hús: fehér, a tönkben lefelé egyre barnább, előbb fűillatú és mogyoróízű, majd dohos, kellemetlenül édeskés.
Előfordulás: szeptembertől novemberig, erdők napos tisztásain, ligetek, cserjések gyepjében él. Fenyőfélék, nyár vagy akác ültetvényeiben, mezővédő erdősávok, parkok szélén is megtaláljuk. Egyesével, de néha nagyobb tömegben hozza termőtesteit. Talajra nézve nem igényes, gyakran kiszáradó homoktalajon éppúgy megél, mint ártéri ligeterdők mindig nyirkos, tápanyagban túltelített talajában. Felhagyott fafeldolgozó telepek szélén is tömegesen terem, akárcsak birkakarámoktól, vagy marhaistállóktól nem messzi akácosokban.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 6
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() 2023.09.22 Trizs Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Koszka Attila |