Ez a gomba ehető.
Syn.: Gesztenyebarna álpereszke, (porcos pereszke?)
A gomba arról ismerhető fel, hogy a talajon csoportosan nő, és kalapbőre feltűnően kemény.
Kalap: 4-12 cm vastag, széle egyenes. Felülete fénylő, szürkés- vagy kormosbarna, néha olajosan csillog.
Lemezek: sűrűk, keskenyek, rugalmasak, krémfehér vagy szalmasárga színűek.
Tönk: 3-10 cm magas, 0,7-1,5 cm vastag, telt. A végein fehéres, a közepén barnás színű, felülete a csúcsán fehéren pelyhes, lefelé benőtten szálas.
Hús: szívós, porcos, rugalmas és fehéres. Kellemes szagú és édeskés-kesernyés ízű.
Előfordulás: augusztustól novemberig, lomberdőkben, mindenekelőtt bükkfák alatt terem. A síkságoktól a dombvidékekig megjelenik, de meglehetősen ritka.
Étkezési érték: ehető, de rágós és kevéssé ízletes. Más gombával keverve jól felhasználható. (!!!)
Forrás: Ladislav Hagara - Gombák képes enciklopédiája
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |