Ez a gomba ehető.
Syn.: Lymacella glioderma; Vörösesbarna nyálkásgomba, nyálkás őzlábgomba
Kalap: 2-5 cm széles, viszonylag vékony húsú, rózsás vagy vörösbarnás, felülete tapadós.
Tönk: halvány kalapszínű, felülete nem nyálkás, a gallér egy vagy több gyapjas-pelyhes, gyűrűszerű zónaként jelenik meg.
Hús: vékony, lisztszagú és -ízű.
Spóra: kerek, sima, 4-5 μm.
Előfordulás: VIII-X; elsősorban lomberdőben, ritkábban fenyvesekben, de előfordul parkokban, kertekben is. Magyarországon nagyon ritka.
Hasonló fajok: a kistermetű, többségükben mérgező őzlábgombák.
Étkezési érték: Bár ehető, de hazánkban rendkívül ritka gombafaj, kímélendő. Étkezésre ezért ne gyűjtsük, ha megtaláljuk, hagyjuk termőhelyén! (!!!)
Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve (2008)
Species Fungorum 2015
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2015.11.02.).
2021.09.07 Acsa mellett Fotó: Nagy Tamás levelezőnk | 2015.10.18 Budapest Fotó: Fedor Ilona, határozás: Locsmándi Csaba, Vasas Gizella | 2015.10.18 Budapest Fotó: Fedor Ilona, határozás: Locsmándi Csaba, Vasas Gizella |
2015.10.18 Budapest Fotó: Fedor Ilona, határozás: Locsmándi Csaba, Vasas Gizella |