Ez a gomba ehető.
Syn.: Csalóka álpókhálósgomba
Kalap: 5-10 cm széles, tejeskávé színű, hús- vagy barnásvöröses, felületét - különösen a széle felé - fehéren selymes burokmaradványok borítják. Fiatalon kissé tapadós, a lemezek fehéresek, piszkosfehérek, a tönk előtt felkanyarodnak, majd foggal ránőnek.
Tönk: fehéres, fátyolszerű burokmaradványokkal, alja peremesen gumós.
Hús: fehér, spp. fehér, nem amiloid, a nemzettség egyedüli faja.
Előfordulás: júliustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben, főleg lucosokban, hazánkban nem ritka faj, mikorrhizás.
Étkezési érték: ehető, de étkezési szempontból nem jelentős gombafaj. (!!!)
Megjegyzés: a pókhálósgombák nagyon hasonlóak, de spóraporuk barnás és a spórák szemcsések.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |