Ez a gomba ehető.
Syn.: Lila tölcsérpereszke
Kalap: 5-15 cm átmérőjű, domború, majd ellaposodik, széle fiatalon begöngyölt. Ibolya, ibolyásbarna, húsbarnás, idősödve többé-kevésbé kifakulhat okkerbarnásra. Felülete csupasz.
Lemezek: a tönkre foggal lefutók, ibolyásak, idővel lilásbarnásak, húsbarnásak.
Tönk: 5-10 (12) cm hosszú, 1,5 -3 cm vastag, többnyire bunkó alakú, ibolyaszínű, a tövén élénklilás micéliumbevonat is lehet, csúcsán fehéren deres, lefelé szálas.
Hús: vastag, a kalapban puha, a tönkben szálas, lilás, idősen lilásfehér, kellemes illatú, jóízű.
Előfordulás: szeptembertől decemberig (néha májusban is), lomb- és fenyőerdőben, sokszor folyásokban növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: a mérgező retekszagú kígyógombával, a nem ehető kék pókhálósgombával és az ehető lilatönkű pereszkével téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2020.10.24 Ragály Fotó: Szilvásy Edit | 2012.11.24 Bükk, Csanyik Fotó: Szilvásy Edit | 2012.11.17 Ragály Fotó: Magyar Józsefné |
2010.10.09 Bükk Fotó: Magyar Józsefné | 2010.10.09 Bükk Fotó: Magyar Józsefné | 2010.10.02 Cserehát Fotó: Szilvásy Edit |
2009.11. Sajószentpéter Fotó: Pálmai László, levelezőnk | 2007.11.05 Bükk-Magoskő Fotó: Hodobay Mária | 2007.11.05 Bükk-Magoskő Fotó: Hodobay Mária |
2006.12.04 Bükk-Garadna Fotó: Hodobay Mária | 2006.12.01 Bükk, Garadna Fotó: Hodobay Mária | 2006.12.01 Bükk, Garadna Fotó: Hodobay Mária |
2006.12.01 Bükk, Garadna Fotó: Hodobay Mária | 2006.12.01 Bükk, Garadna Fotó: Hodobay Mária | 2006.12.01 Bükk-Garadna Fotó: Hodobay Mária |