Ez a gomba ehető.
Syn.: Leccinum avellaneum, Leccinum molle, halvány érdestinóru, puha érdestinóru
Kalap: 4-10 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik. Világos okker-, dohány-, feketésbarna színű, felülete finoman nemezes, öregedve finoman szálas.
Csöves rész: a tönk előtt felkanyarodik, így a tönk körül árok alakul ki, szűk pórusú, fehéres, majd barnás lesz.
Tönk: 5-15 cm hosszú, 0,8-2 cm vastag, nyúlánk, hengeres, fehér alapon szürkésbarnán, feketésen szemcsés, pikkelyes.
Hús: fiatalon kemény, később a kalapban puha, a tönkben szívós, szálas, fehéres, krémszínű, vágáskor nem szürkül meg, szaga nem jellegzetes, enyhe ízű.
Előfordulás: júniustól októberig, csak nyírfák alatt növő faj.
Étkezési érték: fiatalon ehető, de az öreg példányok élvezhetetlenek. (!!!)
Megjegyzés: mérgező fajjal nem téveszthető össze. A többi érdestinórútól termőhelye és nem szürkülő húsa különbözteti meg.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szűcs Béla, határozás: Albert László | ![]() Fotó: Szűcs Béla, határozás: Albert László | ![]() Fotó: Tölgyesi Tamás, levelezőnk |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Zygmunt Augustowski |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Zygmunt Augustowski |