Ez a gomba ehető.
Syn.: Leccinum rufum, Leccinum aurantiacum s. Pilat
Kalap: 5-15-(20) cm átmérőjű, gömb alakúból domború, húsos széle a trámán túlnő, lehet cafrangos, felszíne sima, lehet repedező, színe barnáspiros.
Tráma,termőréteg: vastag, felkanyarodó, szűk pórusú, krémszínűből öregen barnásszürkés lesz.
Tönk: karcsú, 10-20 cm hosszú, 2-4 cm vastag, lefelé egyenletesen szélesedő, hengeres, fehér színű, rajta először fehér, majd vörösbarna vagy feketésbarna pikkelykékkel bázisa felé lehet zöldeskék színárnyalat.
Hús: kemény, fehér, elvágva szürkésrózsaszín árnyalatú, majd fekete lesz, a tönk bázisában kékeszöld árnyalattal szag és íz nem jellemző.
Termőhely és idő: obligát nyárfamikorrhizás, világos erdőkben, nyártól kora őszig.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzések: Az érdestinóruk azonosításához legtöbbször a mikorrhizapartner ismerete szükséges. Összetéveszthető a más mikorrhizapartnerrel élő, nem feketedő, csupán szürkülő húsú Leccinum aurantiacum és a Leccinum vulpinum fajokkal.
Jellemző bélyegei:
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2016.08.24 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2016.07.23 Zempléni-hg., Újhuta Fotó: Szűcs Béla | 2014.08.31 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
2012.10.17 Cserehát, Ragály Fotó: Magyar Józsefné | 2012.10.10 Bükkaranyos Fotó: Szűcs Béla | 2012.10.10 Bükkaranyos Fotó: Szűcs Béla |
2012.10.10 Bükkaranyos Fotó: Szűcs Béla | 2012.10.06 Cserehát, Ragály Fotó: Szilvásy Edit | 2012.07.21 Salgótarján Fotó: Szilvásy Edit |
2012.05.19 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Dénes | 2012.05.19 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit | 2010.09.05 Bükk Fotó: Magyar Józsefné |
2010.07.03 Bükk Fotó: Szilvásy Edit | 2010.07.03 Bükk Fotó: Szilvásy Edit | 2008.09.25 Sástó Fotó: Szűcs Béla |
2007.09.30 Bükk, Szentlélek Fotó: Kaposvári László | 2006.09.07 Cserehát Fotó: Hodobay Mária | 2006.08.16 Cserehát Fotó: Hodobay Mária |
2006.08.16 Cserehát Fotó: Hodobay Mária | 2006.06.08.16 Cserehát Fotó: Hodobay Mária |